8 september 2016

Speluitleg

Wat is petanque (Jeu de Boules)?

Petanque is een van de vele vormen van het bekende Franse balspel Jeu de Boules en kan door werkelijk iedereen en bijna overal worden gespeeld. Man of vrouw, jong of oud, wel of niet in clubverband. Kortom een spel of sport voor jou en voor het hele gezin. Het is gemakkelijk te leren en je hoeft er geen zeer kostbare ‘materialen’ voor aan te schaffen. Het vraagt weinig ruimte en kan bovendien op verschillende ondergronden worden gespeeld. Je bent dus niet afhankelijk van een speciale sportaccommodatie.

Jeu de Boules wordt in diverse teamsamenstellingen beoefend. Daarvan is de triplette-vorm de meest voorkomende. In deze vorm worden alle officiële zoals competities, interlands en wereldkampioenschappen gespeeld. Voor andere vormen zijn er aparte nationale kampioenschappen. Voor alle vormen zijn gemengde team toegestaan.

 • Triplette: 2 teams van elk 3 personen spelen tegen elkaar, met 2 boules per speler
 • Doublette: 2 teams van elk 2 personen spelen tegen elkaar, met 3 boules per speler
 • Tete a tete: elk speelt afzonderlijk tegen elkaar, met 3 boules per speler
 1. Men tekent een cirkel van 35 tot 50 cm op de grond. Een speler van het team dat de toss gewonnen heeft, gooit het but (houten doelballetje) vanuit de cirkel op een afstand tussen de 6 en 10 meter van de cirkelrand. Tevens moet de afstand tot een obstakel (boom, rand, o.i.d.) minimaal 1 meter zijn.
 2. Een speler van team A gooit onderhands en met beide voeten op de grond in de cirkel een boule zo dicht mogelijk bij het but.
 3. Een speler van team B probeert nu zijn boule dichterbij het but te werpen. De boule van team A mag hierbij worden weggeschoten (zie animatie hier beneden) of het but mag met de boule verplaatst worden. Team B blijft proberen dichterbij te komen tot het gelukt is.
 4. Komt de boule van team B dichterbij dan is team A weer aan de beurt om dichterbij te komen. Men gaat hiermee door tot het gelukt is.
 5. Zo blijven de teams afwisselend werpen totdat een van de teams geen boules meer heeft. Vervolgens probeert het andere team de resterende boules ook dichter bij het but te werpen dan de boules van de tegenpartij. Of ze proberen de dichts bij het but zijnde boule van de tegenpartij weg te schieten.
 6. Ieder boule die dichterbij het but ligt dan de beste boule van de tegenpartij telt voor 1 punt.
 7. Het team dat de werpronde heeft gewonnen, werpt het but opnieuw uit vanaf de plaats waar het but ligt en plaatst de eerste boule.
 8. Het team dat als eerste 13 punten uit de diverse werprondes verzamelt, wint de partij.

Iedereen die petanque speelt zal er vroeg of laat mee geconfronteerd worden. Je verliest een wedstrijd met 0 – 13. In Frankrijk zal men er heel hard om lachen als dit gebeurd. Vooral als het gebeurt bij een speler die hoog geplaatst staat. Er wordt dan geroepen “Il a fait Fanny”. En als je dan in volslagen onschuld vraagt wat die uitdrukking dan inhoudt, verraden alle pretoogjes om je heen dat de voorzichtigheid waarmee je de vraag gesteld hebt, volkomen op zijn plaats was.

Je geeft namelijk de Fransen een kans om een smeuïg verhaal ter sprake te brengen. Als het spel gespeeld wordt bij een plaatselijk café of een oudere bouleclub, dan zal er ergens een bel klinken, en dan zal je in eerste instantie denken dat de verliezer een rondje moet geven, maar niks is minder waar. Ergens wordt er een schilderij of plaquette vandaan gehaald, met daarop een mooie dame die haar welgevormde billen toont. En de verliezer zal deze plaquette moeten kussen.

Meestal wordt daarna inderdaad wel een glaasje gedronken, en wordt er eens flink om gelachen. Wanneer dit bij een heel goede speler gebeurt, dan halen de wat mindere spelers weer eens opgelucht adem. Want hun zelfvertrouwen is weer een beetje opgekrikt.

Al ben je nog zo goed, de bal blijft rond.